Fotoalbum

TUR TIL BUDAPEST.

Som kjent ble det ikke noe av vår vårtur til Budapest, så forventningene var enda større da vi 6.september 2010 møttes på Gardermoen.
Vi var 48 av 50 påmeldte deltagere som kunne være med. Vi sjekket inn bagasje og gikk til gaten og deretter ut i flyet.
Det var første gang vi fløy med Norwegian, og det var helt greit.
Vel nede på Ferihegy ble vi møtt av en hyggelig ungarsk guide Nora, som mottok oss på klingende svensk.
Dessverre var det en som ikke fikk sin koffert. Det viste seg at denne hadde havnet i Barcelona, men den kom til rette dagen før returen til Norge. Nora var en god hjelp her.
Vi ble busset inn til Hotel Radisson Beks, hvor vi skulle være under hele turen.
Hotellet var meget bra og vi inntok middag der om kvelden.

Neste dag etter frokost ble vi hentet av Nora, som guidet oss rundt i Budapest. Byen har utrolig mange bygårder med fantastiske ornamenter, men er også meget sliten. Dette kommer mest fram ved at den er skitten og nedslitt, noe som nok er følgende av det langvarige rusiske overherredømme. Imidlertid var det satt i gang oppgradering av de gamle gårdene og de hadde blitt flotte. Det var også bygget en del moderne bygninger.
Vi startet dagen med kjøring på Pest siden, nedover en av byens vakreste barokke gater, Kossuth Lajos. Langs gaten er det mange plasser med flotte monumenter, rekker av trær, samt gatens vakre Provost palace i rokokko fra 1758.

Vi passerte Milleniumsmonument, som er et spektakulært ensemble av statuer. Flere av statuene representerer Ungarske monarker og prinsen av Transilvania. På midten av monumentet er en statuegruppe på 7 personer, som representerer lederne for de syv ungarske stammene. I midten står erkeengelen Gabriel på sin sokkel som er 36 meter høy. Foran minnesmerket er den ukjente soldats grav, som blir bekranset når det høytider eller når andre lands statsoverhoder og lignende er på besøk.
Figurene som er på halvmånen bak symboliserer: arbeid, krig, fred og vitenskap.
Vi fortsatte forbi State Opera House fra 1884 i ny-renesansestil, forbi St.Stephen Basilica fra 1905 i neo-klassisk stil. Katedralen har plass til 8.500 personer.
Vi passerte byens vakreste torg, Szabadsàg tèr, med mange vakre bygninger. På vestsiden ligger ungarsk Televisjon og på østsiden ligger den Nationale bank og det amerikanske konsulatet.
Obelisken med relieff på torget har en spesiell status, da den tilsynelatende er det eneste sovjetiske minnesmerke som ble værende igjen etter den ungarske politiske snuoperasjonen.
Vi fortsatte forbi den Hungarian Parliament, nasjonalforsamlingen eller Stortinget, som er Europas eldste lovgivende bygning fra 1896/1904.. I tillegg er den Ungarns største bygning og et turistmål med sin fasade mot Donau.
Vi fortsatte og kjørte over Margit Hid eller Margaret broen til Buda siden.
Dette er den nordligste broen over Donau. Vi kunne fra bussen se at elva er ”brun” og meget forurenset. Guiden fortalte at ettersom Ungarn er kommet inn i EU, har de fått penger til å bygge et stort nytt renseanlegg og man regner med at Donau igjen skal bli blå og ha mye fin fisk, i dag er det bare noen brosmer igjen.
Vi kjørte sørover og til plassen Bem Square, hvor 200 000 ungarske studenter protesterte mot det sovjetiske styret i 1956.
Vi fortsatte Fò utca (Main street) og Watertown området som hadde Budas viktigste handelsgater på 1800 tallet.
Fra Clark Àdàm tèr var det flott utsikt mot Pest, med Castle Bazaar og Vàrlert Casino  som står på verdensarvlisten.
Vi fortsatte forbi åpningen av en 300 meter lang tunnel gjennom Castle Hill hvor ”milsteinen” eller null-kilometersteinen står. Det er ut i fra denne steinen alle avstander på motorveiene i Ungarn måles.
Vi fortsatte til Fisherman’s Bastion hvor det var panoramautsikt. Bastionen er bygget i terrasser i nygotisk og neo-romantisk stil mellom 1895 og 1902. Den ble restaurert i 1948 etter nesten total ødeleggelse under krigen.
De syv tårnene på Bastionen var belagt med fargerik mosaikk og representerer de syv Magyar (stammene) som slo seg ned på stedet i 896.
Vi fortsatte vår tur forbi Matthias Church, opprinnelig fra 1015, men den nåværende ble bygget på 1400 tallet. Det har vært flere kroninger i kirken, blant annet Charles IV i 1916.
Vi kunne se Buda Castle fra bussen; det var ferdig bygget i 1265. Slottet står på UNESCO’s liste. Uken etter at vi var i Budapest, skulle det være stor vinkongress og rundt slottet var det satt opp telt, som skulle brukes i den anledning.
Vi passerte Gellèrt Hill, en høyde på 235 m.o.h. oppkalt etter St.Gerard, som ble drept i 1046 og kastet utenfor høyden. Det er bygget et Citadell på toppen som et strategisk område for eventuell opprør mellom Buda og Pest. Høyden og området står på UNESCO’s liste og er et velstående boligområde, med en rekke ambassader. I 2007 ble det oppdaget en hule med tre rom under høyden. Veggene i hulen er dekket av blendende hvite krystaller, som gips, kalium og kalsiumkarbonat.
Vi returnerte til Pest over Erzsèbet hid eller Elisabeth brigde. Broen er oppkalt etter Dronning Elisabeth av Ungarn, som ble myrdet i 1898.

Så var det lunsjtid og den inntok vi på restaurant Gerbeaud, en av de mest berømte kafèene i Budapest. Den er drevet siden 1858.
Etter lunsj tok vi byen i øyesyn, noen gikk i gågaten og andre til plasser og torg eller kjøpesentre o.a.
Om kvelden spiste vi middag på restaurant Kaltenberg Bajor Kiralyi.

Neste dag hadde vi til egen disposisjon, og det var nok av ting man kunne gjøre.
Selv var vi en tur til Markedshallen; her var enorme områder med alt i kjøttvarer og frukt, skinnvarer og typiske ungarske broderivarer.
Flere av gruppen tok turen til et av Budapest 23 bad og hadde, etter hva jeg hørte, hatt det fantastisk, men de var slitne etter oppholdt i meget varmt vann. Badene i Budapest er oppvarmet av varme kilder som holder 72 grader C. Bassengene på badene er derfor oppvarmet med forskjellig varmegrader.
Jeg og mannen spiste lunsj på restaurant Fatal, hvor vi bestilte vi wienersnitsel og salat. Vi fikk sjokk når snitslene ble servert, de var sikkert 40 cm. i diameter og en salatbolle på over en kilo, slå den! Vi drakk ungarsk øl til, det kan anbefales.
Om kvelden spiste vi middag på Restaurant Matthias cellar, som er oppkalt etter kong Matthias av Ungarn. Restauranten er drevet siden 1904 med autentiske ungarske smaker og lokale viner og sigøynermusikk live.

Neste dag ble vi hentet av guiden og turen gikk til en liten elveby, Szentendre eller St.Andrew, ca. 25 km. utenfor Budapest.
Dette var en typisk turistby, som langs hovedgaten hadde utrolig mange forretninger med typiske ungarske produkter.
Vi ble oppfordret av vår guide til å handle broderte duker og annet her, da disse var laget i Ungarn og ikke i Kina, noe som var vanlig på det som ble solgt i kjøpesentrene i Budapest.
Byen ble bygget på 1700 tallet, og de fleste bygg er fra denne perioden. Stedet har 7 kirker med forskjellige trossamfunn. Gatene er brosteinsbelagt med trange sidegater og et lite torg, med statue. Byen har mange museer, gallerier og kunstnere.
Vi besøkte et mikromuseum for mikro gullgjenstander. Disse finnes bare her og i Kiew.
Gjenstandene som var laget, var umulig å se med det blotte øye, så man brukte mikroskop. Her kunne vi se en hel karavane (4 kameler, pyramide og palme) laget av gull og riktig utseende inni hullet på en synål. Det var også svalerede med svaleunger og foreldre som kom flyende med mat plassert i et halvt frø, samt et helt sjakkbrett med figurer på toppen av en knappenål. Arbeidene var fantastiske og meget detaljrike.
Vi spaserte litt rundt og gjorde handel, før vi møttes utenfor restaurant Labirintus før vinsmaking og lunsj.
Restauranten har eget vinmuseum, der vi skulle få smake 4 forskjellige ungarske viner. Vi ble ført ned i kjelleren som er ca. 220 år gammel; det var lavt under taket og gulvet var brostein som sto under vann, og fordi Donau hadde stor vannføring, kom dette opp som grunnvann i kjelleren, ble vi fortalt.
Vi ble fortalt om vinene, druer og lagring samt historiske produksjonsmetoder m.m. Det er mulig noe ungarsk vin er god, men vi har smakt bedre.
Vi ble ført opp i 2. etasje hvor vi inntok en bedre lunsj.
Turen tilbake til Budapest ble på Donau, den var noe kald, men flott. Vi så de flotte bygningen langs strendene og passerte  Margretheøya med store grøntanlegg og bad.
Flere tok også en tur på Donau etter mørkets frambrudd, og dette var en fantastisk opplevelse med belysning av alle de flotte bygningene langs både Buda og Pest siden.
Nest siste dag hadde vi også til egen disposisjon før vi om kvelden hadde den store middagen.
Vi ble hentet på hotellet av guiden, som førte oss ut i bussen og vi kjørte opp i høyden til Vadaspark èterem.
Stedet er et gammelt gjestgiveri, med atmosfære, mange bord, gamle ting på vegger og tak, samt mange bunter med mais hengende i taket. Vi ble mottatt med noe sterk drikke i en kjeramisk figur som vi fikk med oss. Etterpå fikk vi servert ungarsk gulasj og andre ungarske retter. Vinen ble servert i form av en lang stråle fra en spesiell karaffel. Kelnerne hadde en utrolig treffsikkerhet.
Det var folkemusikk og folklore fra scenen, samt meget høy stemning.
Dette ble en kveld vi vil huske lenge.
Så var det tilbake til hotellet for en natts søvn og frokost neste morgen.
Vi ble busset til flyplassen og fikk flyet tilbake til Gardermoen.


   

 

Nyeste kommentarer

08.03 | 17:47

Hei til dere.
Jeg finner ikke vedtektene våre - hvor skal jeg lete? Hilsen H-W

23.01 | 10:08

Burde vi ikke ha skrevet styret for 2017 (2018) istedenfor 2015

17.12 | 23:06

Du er påmeldt

17.12 | 23:04

Øyvind - Anne Britt og Leif og Elisabeth
Melder seg på Barcelona turen.